Hvad er QiGong?


Hvad er QiGong?

 

QiGong er en vigtig del af traditionel kinesisk medicin. (TCM).  Qi betyder åndedrag, luft, energi og livskraft, mens Gong betyder arbejde, aktivitet bevægelse.  Når vi sætter dem sammen, står de for ’energi-gymnastik’ eller kunsten at bevæge livskraften i kroppen.

For os er livskraft et meget abstrakt begreb, men for kineserne er Qi usynligt, men i høj grad til stede.  Det findes i alt levende, det cirkulerer i vores krop i akupunktursystemet, og det kan manipuleres.

QiGong’s historie går tusinder af år tilbage i tiden.  Der findes derfor utallige forskellige former og stilarter for og af QiGong.

 

Ingen Sundhed uden Bevægelse

 

Årstiderne skifter.  Vore følelser skifter.  Alt er i uafbrudt bevægelse fra det mindste atom til stjernerne i rummet.  Ifølge QiGong-filosofien kan man ikke have et godt helbred uden bevægelse.

Bevægelse er et af nøgleordene.  I alle byer over hele Kina er parkerne fulde af mennesker, der ved daggry laver øvelser, QiGong og Tai Chi Chuan, gymnastik eller dans.  De bevæger sig.

QiGong kan udøves stående, siddende eller liggende.  Det kan være meget enkle øvelser, hvor man arbejder med langsomme bevægelser, åndedræt og tankekoncentration.  Eller lidt hurtigere mere gymnastik-lignende bevægelser.  Målet er at afbalancere Qi’en, energien i kroppen.  Når dette sker, opnås en balance i krop og sind, der reducerer stress.

Når vores stress formindskes, forbedres vores evne til at modstå sygdom.

Forskning indikerer, at regelmæssig udøvelse af QiGong kan fjerne smerter og symptomer, nedsætte behovet for medicin, sænke blodtrykket, ja endog formindske tumorer.

Det siges også at forøge intelligensen.  I Kina har man testet studerende, og fundet, at de der regelmæssigt trænede QiGong, klarede sig bedre end andre studerende.

Når man træner regelmæssigt, kan man få en oplevelse af indre balance, og det er netop hensigten.  Vi skal have balance i kroppen og i følelserne.  Balance mellem arbejde og hvile, søvn og vågentilstand, sorg og glæde. 

Yin Yang symbolet viser den optimale balance mellem disse to universelle kræfter.  Alt i universet bevæger sig, lige fra planeter og galakser til den mindste celle i vores krop.

Så selve det at bevæge sig er grundlæggende for sundheden.

 

 

Hvad kan QiGong bruges til ?

 

Målet med QiGong er at lære at styre helbredet.  Når du træner regelmæssigt, lærer du at opbygge og bevæge Qi, livskraften i kroppen.  Derved opnår du balance i krop og sind og et bedre helbred.

Medicinsk QiGong anvendes på mange hospitaler i Kina ved genoptræning og til behandling af en række forskellige sygdomme, f. eks. højt blodtryk, allergi, astma, rheumatiske sygdomme, kroniske smerter og cancer. Ved cancer anvendes Qi Gong som supplerende behandling til kemoterapi og strålebehandling.

Men man behøver ikke at være syg for at arbejde med QiGong. Regelmæssig træning giver indre ro og forøger evnen til koncentration. Kineserne hævder, at QiGong også styrker intelligensen og hukommelsen og forlænger livet.

Fælles for alle de forskellige former for QiGong er, at der lægges vægt på de tre grundelementer: Bevægelse, åndedræt og tanke koncentration.

Hver af disse tre faktorer har stor indflydelse på organismens funktion.  Gør man øvelserne rigtigt og træner flittigt, kan man opbygge så meget energi i kroppen, at man kan forebygge og helbrede sygdomme, forbedre hukommelse og præstationsevne m.v.

Målet er at blive så naturlig som muligt.  Jo mere vi kommer i balance fysisk, mentalt og psykisk, jo bedre bliver vores immunsystem, og jo raskere og gladere bliver vi.

 

Det indre Smil

 

Glæde er en vigtig del af QiGong.  Når vi føler os inspirerede og fyldt med glæde, føles kroppen levende, øjnene stråler og ansigtet gløder.  Så har vi en oplevelse af Qi.

Fra videnskaben ved vi, at et smil kan ændre den fysiologiske og emotionelle kemi.  De gamle daoistiske vismænd sagde, at når vi smiler, udskiller organerne et honningagtigt sekret, der nærer hele kroppen.  Når vi er vrede, bange eller under pres, producerer de et giftigt sekret, der blokerer energikanalerne.  Det sætter sig i organerne og forårsager appetitløshed, fordøjelsesproblemer, forhøjet blodtryk, søvnløshed og negative følelser.  Når vi smiler ind i kroppen, ind i organerne, bliver de blødere og fugtigere og fungerer bedre.

Der findes utallige variationer af øvelser og meditationer med det indre smil. 

Det indre smil åbner ansigtet, får kroppen til at slappe af, og det bedrer organismen.

Når man regelmæssigt træner QiGong, bliver man faktisk gladere.


Teksten er skrevet af Mette Feilberg.

 


powered by cmsimple.dk Sitemap Mailform Print version

Sidst opdateret:
09/01 2014 09:48:29